Nga të gjitha pashpirtësitë, më të padurueshmet janë ato që fshihen nën petkun e dhembshurisë dhe ngushëllimit. Walter Savage Landor Tema Empati, Mizori, Ngushëllim
Duhet t’u mësojmë njerëzve të mos flasin për drejtësi, por për dhembshuri. Eugène Ionesco Tema Drejtësi, Empati
Njerëzit e devotshëm, në pamundësi për të akuzuar Zotin për ligësi, mësohen t’i konsiderojnë të këqijat që u bien mbi kurriz si prova të pamohueshme të dhembshurisë qiellore. Paul Thiry d'Holbach Tema Akuzë, Devocion, E keqja, Empati, Zot
Shpresa e vetme për të ruajtur më të mirën tonë vjen përmes vënies në praktikë të dhembshurisë dhe tolerancës, dhe natyrisht, përmes respektit të sinqertë ndaj mendimit të tjetrit. Philip Gilbert Hamerton Tema E mira, Empati, Respekt, Të tjerët, Tolerancë
Turmat mendojnë se thjeshtësia është një lloj dobësie dhe dhembshuria një lloj frike. Khalil Gibran Tema Dobësi, Empati, Frikë, Thjeshtësi, Turmë
Dhembshuria është më i rëndësishmi dhe ndoshta i vetmi ligj i jetës së mbarë njerëzimit. Fjodor Dostojevski Tema Empati, Ligj
Dhembshuria i përmirëson të gjitha virtytet që mund të ketë njeriu. Bernardini i Sienës Tema Empati, Mëshirë, Virtyt
Vdekja është një keqardhje e madhe për atë që gjatë jetës nuk ka ditur t’i ha hapet dhembshurisë. Fabrizio De André Tema Empati, Pishman, Vdekje