Për vizionarët, e tashmja është çasti që ndan të shkuarën nga e ardhmja. Agustini Tema E ardhme, E shkuar, E tashme, Vizion
Njeriu nuk mendon kurrë për të ardhmen, përveç atëherë kur e mërzit e tashmja. Francesco Algarotti Tema E ardhme, E tashme, Mërzi
Siç përmban koha e tashme shumë nga koha e shkuar, po ashtu koha e ardhme përmban shumë nga koha e tashme. John Kenneth Galbraith Tema E ardhme, E shkuar, E tashme, Përmbajtje
Iluzioni se e shkuara ishte më e mirë se e tashmja, ka ekzistuar në të gjitha epokat. Horace Greeley Tema E shkuar, E tashme, Epokë, Iluzion
E tashmja nuk përmban gjë tjetër përveç të shkuarës, kështu që: çfarëdo gjëje që zbulohet tek efekti, ndodhej që më parë brenda çështjes. Henri Bergson Tema Çështje, E shkuar, E tashme, Efekt
E shkuara më tërheq, e tashmja më gjunjëzon sepse e ardhmja është vdekja. Guy de Maupassant Tema E ardhme, E shkuar, E tashme, Vdekje
E ardhmja ia prish magjinë të tashmes më shumë se e tashmja të ardhmes. André Gide Tema E ardhme, E tashme, Magji