Është një e vërtetë e njohur universalisht: një beqar që zotëron një pasuri të madhe duhet të ketë nevojë patjetër për një grua. Jane Austen Tema Bashkëshortë, Beqar, Nevojë, Pasuri
Për një burrë të moshuar, një nuse e re nuk është bashkëshorte, por pronare. Euripidi Tema Aforizma argëtuese, Bashkëshortë, Moshë, Pronë
Një bashkëshorte është një skllave që duhet ditur se si të vihet në fron. Balzaku Tema Bashkëshortë, Fron, Skllavëri
Për të bërë gruan të lumtur mjaftojnë dy gjëra. E para: lëreni të mendojë se mund të bëjë si të dojë. E dyta: lëreni vërtet të bëjë si të dojë. Lyndon B. Johnson Tema Bashkëshortë, Liri, Lumturi
Burrat janë si zjarret: shuhen sa t'ua ndash sytë. Zsa Zsa Gábor Tema Aforizma argëtuese, Bashkëshortë, Burrë
Burrat e grave që na pëlqejnë janë të gjithë idiotë. Georges Feydeau Tema Bashkëshortë, Grua, Idiotësi
Bashkëshortja ime është në gjendje të më vrasë, duke më bërë njëkohësisht të ndihem në faj. Diego Cugia Tema Aftësi, Bashkëshortë, Vrasje
Grua e bindur është ajo, të cilës burri i urdhëron gjithçka që ajo do, dhe ajo e zbaton me përpikëri. John Garland Pollard Tema Aforizma argëtuese, Bashkëshortë, Grua
Ajo do të jetë gruaja ime, por unë do të jem burri i saj: kjo më ngushëllon. Marivaux Tema Aforizma argëtuese, Bashkëshortë, Ngushëllim