Njeriu i robëruar e idealizon gjithmonë robërinë e tij. Boris Pasternak Tema Idealizëm, Liri, Mungesë, Skllavëri
Duket sikur fati i idealistëve është të arrijnë atë për të cilën kanë luftuar në një formë që shkatërron idealet e tyre. Bertrand Russell Tema Arritje, Ideal, Idealizëm
Idealizmi pa realizëm është impotent. Realizmi pa idealizëm është imoral. Richard Nixon Tema Idealizëm, Imoralitet, Impotencë
Një idealist është i pandreqshëm: nëse largohet nga parajsa e tij, ai do të idealizojë ferrin e tij. Friedrich Nietzsche Tema Ferr, Idealizëm, Parajsë
Idealizmi dhe morali janë mjetet më të mira për të mbushur boshllëkun që quhet shpirt. Robert Musil Tema Boshllëk, Idealizëm, Moral, Shpirt
Një idealist është ai që, pasi ka zbuluar se trëndafili ka aromë më të mirë se lakra, del në përfundimin se edhe supën do ta bëjë më të mirë. H. L. Mencken Tema Idealizëm, Përfundim
Ka njerëz që besojnë se një e ardhme e kënaqshme kërkon një rikthim tek një e shkuar e idealizuar, që në të vërtetë nuk ka ekzistuar kurrë. Frank Herbert Tema E ardhme, E shkuar, Ekzistencë, Idealizëm
Dashuria është diçka ideale, martesa është diçka reale. Kush e ngatërron njërën me tjetrën, nuk shpëton kurrë pa pasoja. Gëte Tema Dashuri, Idealizëm, Martesë, Realitet
Bota është plot me njerëz, për të cilët, nocioni i një të ardhmeje të kënaqshme, nuk është tjetër veçse një kthim në një të shkuar të idealizuar. Robertson Davies Tema E ardhme, E shkuar, Idealizëm