Monogamia është si një dritë e vogël, e cila ndizet, por nuk mjafton. John Patrick Shanley Tema Martesë, Mjaft, Monogami
Monogamia është zakoni perëndimor për të pasur një grua e ndoshta edhe ndonjë dashnore. Saki Tema Aforizma argëtuese, Bashkëshortë, Dashnor, Martesë, Monogami
Zemra e femrës është si një kornizë, që zë vetëm një fotografi; ndërsa ajo e mashkullit ngjason me një film. Helen Rowland Tema Bigami, Burrë, Grua, Monogami, Tradhti, Zemër
Në rastin më të mirë monogamia është dëshira për të gjetur dikë me të cilin të vdesësh; në rastin më të keq është një terapi kundër terrorit të jetës. Është e lehtë t’i ngatërrosh këto dy variante. Adam Phillips Tema Martesë, Monogami, Terapi, Vdekje
Gati askush nuk do ta kishte dënuar veten me monogami po të mos ishte folur kaq shumë për të. Adam Phillips Tema Martesë, Monogami
Nuk mund t’u shërbehet dy pronarëve: prandaj është shpikur monogamia. Flavio Oreglio Tema Aforizma argëtuese, Martesë, Monogami, Pronar
Monoteizmi është më i përhapur se monogamia, sepse është më e lehtë të kënaqesh me një Zot të vetëm sesa me një grua të vetme. Roberto Gervaso Tema Aforizma argëtuese, Fe, Martesë, Monogami