Më mirë një mendje e formuar mirë sesa një mendje e mbushur plot. Michel de Montaigne Tema Formim, Mendje
Në formimin e një të riu, asgjë nuk është më e dëmshme se ajo që i imponohet. Vittorio Sgarbi Tema Dëm, Formim, Imponim, Rini
Formohu vetë në vend që të presësh të të formojnë e të të modelojnë të tjerët. Herbert Spencer Tema Formim, Të tjerët, Vetvetja
Mendja duhet të formohet nga një lexim i thellë dhe i kujdesshëm, jo nga leximi i shumë librave. Kuintiliani Tema Formim, Lexim, Libër, Mendje
Puna është një mjet, jo një qëllim. Është mjeti përmes të cilit fitohen para për të jetuar, për të kultivuar interesat vetjak, ose për t’u formuar si njeri. Simone Perotti Tema Formim, Mjet, Punë, Qëllim
Opinionet, tek njerëzit e mirë, nuk janë tjetër veçse njohuri në formim. John Milton Tema Dituri, Formim, Opinion
Zakonet na formojnë të gjithëve. Mendimet tona, morali ynë, bindjet tona më të thella, janë si pasojë e vendit ku kemi lindur. Aaron Hill Tema Atdhe, Bindje, Formim, Mendim, Moral, Zakon
Prova e vërtetë e qytetërimit nuk është pasuria e trashëguar, as madhësia e qyteteve, por lloji i njeriut që ai vend arrin të formojë. Ralph Waldo Emerson Tema Edukatë, Formim, Qytetërim
Të urtët udhëzohen nga arsyeja, turma nga përvoja, budallenjtë nga nevoja dhe batakçinjtë nga instinkti. Ciceroni Tema Arsye, Batakçi, Budalla, Formim, Instinkt, Nevojë, Përvojë
Po ta kishte përdorë mirë kohën e tij, s’do të ishte bërë askush. Elias Canetti Tema Formim, Kohë, Përdorim