Nëse Evropa dështon në çështjen e emigrantëve, nuk do të jetë Evropa që kishim imagjinuar. Angela Merkel Tema Dështim, Evropë, Mërgim
Njerëzit mërgojnë sepse ankthi i torturon; sepse e dinë se përpjekjet e tyre nuk do të japin fryt; sepse atë që do të ndërtojnë për një vit, do t'ua shkatërrojnë për një ditë. Janë të bindur se e ardhmja u është marrë peng, se vetë ndoshta edhe ia dalin, por jo fëmijët e tyre. Ndiejnë se asgjë nuk do të ndryshojë, se qetësia dhe mirëqenia janë të mundura vetëm diku tjetër. Yann Martel Tema E ardhme, Mërgim, Rrezik
E kam vra nanën teme me largësinë, por askush s'më dënon, se unë baj sikur s'kam faj e ajo sikur jeton. Klodian Kojashi Tema Largësi, Mërgim, Nënë, Prind
Çdo vend ka të metat e veta, dhe kush e lë vendlindjen për një vend më të mirë, bën një marrëzi të madhe. Niccolò Forteguerri Tema Atdhe, Marrëzi, Mërgim, Vend
Nji Atdhe që u sjell të bijve vetëm robni, vuejtje, mundime, tortura e vdekje, nuk asht ma Atdheu i zemrës dhe duhet braktisë me lot ndër sy. Zef Pllumi Tema Atdhe, Braktisje, Mërgim, Mundim, Skllavëri, Torturë, Vdekje, Vuajtje
Emigrimi është një fenomen që ka të bëjë me “modernizmin” që nga fillimet e tij dhe që i është i pandashëm. Pasi modernizmi prodhon “persona të padobishëm”. Zygmunt Bauman Tema Dobi, Mërgim, Modernizëm
Një mërgimtar është një njeri që nuk ka humbur asgjë, sepse aty ku jetonte nuk kishte asgjë. Qëllimi i tij i vetëm është të mbijetojë pak më mirë. Jean-Claude Izzo Tema Humbje, Mbijetesë, Mërgim, Pasuri